Trafik kanuna göre tüm araç sahiplerinin belirli aralıklarla araç muayenesi yaptırması zorunlu işlemler arasında yer alıyor.

Araç muayenelerinin yapılma süresi, aracın modeline ve yaşına göre değişiyor.

Binek otomobillerde ilk 3 yıllını doldurduktan sonra 2 yılda bir, diğer ticari statüdeki araçlar da ise (taksi, kamyon, otobüs vb. ticari araçlar) ilk bir yaşını doldurduktan sonra ve devamında ise yılda bir kez periyodik olarak zorunlu araç muayeneleri yaptırılmak zorunda.

Şanlıurfa genelinde 5 araç muayene istasyonu bulunuyor

Şanlıurfa merkez, Akçakale, Birecik, Siverek ve Viranşehir'de araç muayene istasyonları bulunuyor.

Nüfus ve araç sayısı fazla olmasına rağmen Şanlıurfa merkezde tek bir araç muayene istasyonun bulunması ihtiyaçlara cevap vermiyor.

Araç sahipleri hem randevu alırken hem de araçlarını muayeneye götürürken yaşanan yoğunluktan dolayı mağdur oluyor.

İstediğin gün ve saatte randevu bulmak zor

Araç muayenesi için randevu işlemleri internet üzerinden yapılıyor. Araç sahipleri öncelikle araç muayene süresinin ne zaman biteceğini takip etmek zorunda. Şanlıurfa'da tek bir araç istasyonu olmasından dolayı vatandaşlar, istedikleri tarih ve saatte randevu bulmakta zorlanıyor.

Bazı sıkıntılardan dolayı randevu tarihini geçiren araç sahipleri ise cezalı duruma düşüyor.

Muayene istasyonuna giriş ayrı, çıkış ayrı dert

Muayene istasyonuna gelen araç sahipleri, öncelikle girişte park sorunu ile karşılaşıyor. Ağır tonajlı araçların arasında park yeri arayan araç sahipleri, bazen araçların önüne ya da arkasına park etmek zorunda kalıyor. Bu da diğer araçların park yerinden çıkarken zorlanmasına neden olabiliyor.

İşlemlerini yaptırmak amacıyla vezneye giden araç sahipleri, ödemelerini yaptıktan sonra eğer dışarda yetkili istasyonlarda egzoz ölçümü yaptırmamışlarsa burada bulunan istasyonda egzoz ölçümlerini yaptırmak zorunda.

Kredi kartı ile yapılan ödemlerde komisyon ücreti alınıyor

TÜVTÜRK internet sitesinde muayene işlem ücretlerinin kredi kartı ve banka kartı ile ödenebileceği hususi belirtilmektedir. Kredi kartı ve banka kartı ile yapılan ödemelerde komisyon ücretinin alınması tartışmalara neden oluyor.

Gazetemize açıklama yapan bir vatandaş, 2200 lira tutarındaki bir muayene işlemi için kendisinden 90 lira komisyon ücreti alındığını belirterek konuyla ilgili mahkemeye başvuracağını ifade etti.

Sıra saatlerce sürebiliyor

Egzoz muayenesinden sonra sıraya giren araç sahipleri yoğunluktan dolayı saatlerce sırada bekliyor. Havaların ısınması ile birlikte saatlerce güneş altında bekleyen araç sahipleri, bazen öfkelerine yenilerek sudan nedenlerle diğer araç sahipleri ile tartışabiliyor.

Araç muayene önüne gelen araç sahiplerinin araçlarını servis elemanına teslim etmesinin ardından araçlarının muayeneden çıkmasını bekliyor. Egzoz muayenesinde yada araç muayenesinde ağır kusurlu çıkan araçlar için araç sahiplerinin bu kez tamir ve yeniden randevu alma telaşı başlıyor.

Vatandaşlar araç muayene sayısının artırılmasını istiyor

Vatandaşlar bir an önce araç muayenesi sırasında yaşanan sıkıntıların sona ermesini ve araç muayene istasyonu sayısının artırılmasını bekliyor.

Kaynak: GAPGündemi /Mutlu Güneş