Veteriner Hekimlik hayvan sağlığının yanı sıra insan sağlığı için de hayati bir meslektir

Gazetemizin Dijital Platformlarında da canlı olarak yayınlanan programda konuşan Şanlıurfa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, Veteriner Hekimlik mesleğinin günümüzde çok önemli bir meslek olduğunu belirterek, " Veteriner Hekimlik mesleği hem hayvan sağlığını, insan sağlığını direkt ilgilendiren bir meslek grubu. Hayvan hastalıklarının teşhisi, tedavisi, yerine göre cerrahi tedavisi gibi iş ve işlemleri yapan bir meslek grubu. Hayvan sağlığı, hayvan sağlığını koruma ve hayvanlardan kaynaklı insanlara geçen hastalıklarından dolayı insan ve insan sağlığını ilgilendiren önemli ve hayati bir meslek. Bunun yanı sıra gıda, gıda hijyeni, ilaç sektörü açısından Veteriner Hekimlik çok önemli bir meslek gurubudur." dedi

250’nin üzerinde hastalık hayvanlardan insana geçiyor

Açıkgöz, "Brucella, Kırım- Kongo kanamalı ateş, kuduz, uyuz,  Kuş gribi, son zamanlarda tüm insanlığın yaşadığı Korona virüsü gibi 250’nin üzerinde hayvan kaynaklı insana geçen hastalıklar geçen hastalıklar söz konusu. Bunların önlenmesinde Veteriner Hekimler çok önemli roller üstleniyor. Çiftlikten sofraya kadar dediğimiz bir süreçte meslek grubumuz işin içerisinde yer alıyor. Bir hayvanın çiftlikte doğmasıyla birlikte yetiştirilmesi, o hayvanın sağlığı, belli bir yaşa geldikten sonra kesimi, kesim sırasında denetimi, bunun gıdaya dönüşmesi, soframıza gelmesi noktasına kadar her noktada Veteriner Hekim gerekli kontrol ve denetimi yapmakla yükümlü bir meslek grubudur." dedi.

Türkiye’de 45 bin, Şanlıurfa’da ise 700 civarında Veteriner Hekim var

Abdullah Açıkgöz açıklamasına devamla, "Türkiye’de 45 bin civarında Veteriner Hekim var. Bu meslektaşlarımızdan bazıları kamuda bazıları özel sektörde hizmet veriyor bazı arkadaşlarımızda kendi özel kliniklerinde mesleklerini icra ediyorlar. Bunun yanı sıra Türkiye’de 33 tane Veteriner Hekimlik eğitim veren Fakültemiz var. Şanlıurfa’da da veteriner hekimlik Fakültemiz var ve bu Fakültede 45-50 civarında Hocamız var. Şanlıurfa’da Odamıza kayıtlı 580 civarında kayıtlı 100 civarında da kayıtlı olmayan toplamda 700 civarında meslektaşımız var. Şanlıurfa’da 700 civarında meslektaşımız ile sahada hizmet veriyoruz. Şanlıurfa’daki meslektaşlarımızdan 200-250 civarında arkadaşımız serbest Veteriner Hekim olarak sahada görev yapıyor. Yaklaşık 250 civarında arkadaşımız kamuda Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde görev yapıyor. Doğa Korumada, TJK'da ve diğer çiftlik işletmelerinde görev yapan arkadaşlarımız var." diyerek Şanlıurfa ve Türkiye’deki Veteriner Hekimlerin hayvan ve hayvan sağlığı ile ilgili iş ve işlemleri yerine getirdiğini ifade etti.  

Veteriner Hekimlerin sorunlarının çözülmesi gerekiyor

Hayvan Sağlığı konusunda Veteriner Sağlık Teknisyenleri, Veteriner Sağlık Teknikerleri ile bir bütün olarak hizmet verdiklerini ve Türkiye’de kamu kurumlarında yeteri kadar Veteriner Hekim görevlendirilmediğini ve Veteriner Hekimler Sağlık alanında çalışanların haklarından faydalanamadığını belirten Abdullah Açıkgöz, "Veteriner Hekimler olarak en büyük sıkıntımız Doktorlardan, Eczacılardan, Diş Hekimlerinden ayrı tutuluyoruz. Sağlık alanında onlara verilen hiçbir haktan yararlanamıyoruz.  Bu çok büyük bir problem.  Özlük hakları noktasında büyük sıkıntımız var. Kamuda görev yapan bazım meslektaşlarımız Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde görev yaptığı halde teknik sınıftan da yararlanamıyor. Teknik sınıfa verilen haklardan bizleri faydalandırsalar amenna diyeceğiz. Ne sağlık sınıfından nede teknik sınıftan faydalanamadığımız için sürekli sesimizi duyurmak için çaba sarf ediyoruz. Bunun yanı sıra Veteriner Hekimlik görevi yürüten arkadaşlarımız dönem dönem şiddete maruz kalıyor. Bizim meslek grubumuzun da mutlaka Sağlıkta Şiddet hükümleri içerisine alınması gerekir." diyerek ilgililerden Veteriner Hekimlerin haklarının verilmesi için çağrıda bulundu.

Şanlıurfa Veteriner Hekimleri Odası Abdullah Açıkgöz yaklaşık bir saat süren canlı yayın da izleyicilerden gelen soruları da cevaplandırarak, kuduz vakaları, sahipsiz sokak hayvanları, uyuz vakaları gibi birçok konuda da açıklamalarda bulundu.

GAPGündemi / Tuğba Polat

Kaynak: GAPGündemi / İshak POLAT